13 Aralık 2011 Salı

İşlem no 2

GÖRÜNTÜLEME BİRİMLERİ

        BİLGİSAYAR MONİTÖRÜ

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adı. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsinden belirlenir. Monitörlerin boyutları, 14 inç, 15 inç, 15.4 inç(laptop), 17 inç, 19 inç, 22 inç gibi değerlerle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklıktır.

Ekran modları 

Bilgisayar kullanılırken monitörlerde iki tür ekran moduyla karşılaşılır. Bu ekran modları Text modu ve Grafik modudur.
Text modu: Text modunda ekran 25 satır ve 80 sütundan oluşur. Yani her satıra en fazla 80 karakter yazılabilir. DOS işletim sistemi text modda çalışan bir işletim sistemidir.
Grafik modu: Grafik modu, Microsoft Windows işletim sisteminin çalıştığı ortamdır. Monitör ekranı pixellerden (noktalardan) oluşur. Pixel sayısı ne kadar fazla ise netlik o kadar artar. Nokta sayısı yoğunluğuna çözünürlük denir. Çözünürlük azaldıkça netlik azalır ve görüntü bozulur.

Monitör türleri 

Monitörler iki tiptedir. CRT ve daha modern olan LCD monitörler. CRT monitörlerin boyutları bir televizyon gibi, oldukça büyüktür. LCD monitörler ise çok daha incedir.

CRT monitörler 


17 inçlik CRT monitör

CRT monitör
Bir monitörün en önemli parçası çeşitli elektronik devrelerle birlikte CRT (Chatode Ray Tube – Katot Işınlı Tüp) denilen havası boşaltılmış ve ön yüzeyi binlerce fosfor noktacığından (dot) oluşan koni şeklindeki tüptür.
Bu tüpün geniş tarafı dikdörtgen şeklindedir. Diğer dar tarafında ise elektron tabancası bulunur.
Tabanca içerisindeki katot levhaları tel fleman (ısıtıcı) ile ısıtılır ve tüp içerisinde serbestçe dolaşan elektron bulutu oluşturulur. Negatif kutuplandırılan katotlar ile pozitif kutuplandırılan ekranın iç yüzeyi arasında büyük bir gerilim farkı uygulandığında katotlarda oluşan elektronlar dış yüzeye doğru fırlar.
Sabit olarak yerleştirilen odaklama elemanları bu elektronları bir araya getirerek bir ışın halinde ekran orta yüzeyinde odaklar. Bu ışını ekranın istenilen taraflarına yönlendirmek için elektron tabancasının etrafında yatay ve dikey saptırma bobinleri bulunur. İşte bu ışının ön yüzeyde gezdirilmesi suretiyle ortaya görüntüler çıkar.
Ekran kartından sinyal geldiği müddetçe bu ışın monitörün sol üst köşesinden başlayarak fosfor ile kaplı ön yüzeyi tarar. Burada verecek çinko oksit türevi kullanılr Noktanın hızlı hareketi görüntüyü oluşturur.Gözümüz gecikmeli algıladığı icin görüntü oluşur.
Elektron demetinin ekranda saniyede kaç resim taradığı ekran kartı tarafından belirlenir. Bu değer saniyede 50 ile 120 arasında değişir. Bu değerler “tazeleme” frekansı olarak isimlendirilir. Değerin yüksek olması görüntü kalitesini ciddi ölçüde artıracaktır. Değer düşük olursa monitörde gözü yoran kıpraşımlar daha da fazla olacaktır.
Renkli monitörlerde renklerin oluşması için üç temel renk (kırmızı-yeşil-mavi) kullanılır. Her renk için elektron tabancası içerisinde bir ışın demeti oluşturan eleman vardır. Ayrıca ekran yüzeyi de üç ayrı renkten oluşan fosfor tabakasından oluşur. Bu tabakalar delikli bir maskenin arasından aydınlatılır. Hassas bir şekilde ayarlanan bu deliklerde her renge ait ışın demeti sadece o renge çarpar.
Monitördeki her nokta üç ayrı renkteki fosfor damlacığından oluşur. Bu üç fosfor damlacığı da bir araya gelerek “pixel” leri oluşturur. Birbirine en yakın aynı renkteki iki noktanın merkezleri arasındaki uzaklığa “dot pitch” denir. Nokta aralığı anlamına gelen bu ifadenin bu günkü değerleri 0.24 mm ile 0.28 mm arasında değişmektedir. Bu değerlerin küçük olması görüntü kalitesinin artması anlamına gelir.

LCD Monitörler

Ana madde: Sıvı kristal ekran
LCD (Liquid Cyristal Display) monitörlerde görüntü sıvı kristal diyotlar yardımıyla sağlanmaktadır. Bu diyotlara gerilim uygulandığında, içlerindeki moleküllerin polarizasyonu değişmekte ve beraberinde de diyodun geçirgenliği değişmektedir. Bu duruma dijital saatlerde de rastlamaktayız. Normalde şeffaf olan bu diyotlara gerilim uygulandığında geçirgenliklerini kaybederler ve siyaha dönerler. Renkli LCD monitörlerde ise çok ufak ve birden fazla diyot kamanı kullanılarak görüntü alınmaktadır.
LCD monitörler DSTN ve TFT olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ucuz olan ve “passive matrix” teknolojisini kullanan DSTN (Dual-Scan Twisted Nematic)’ler çözünürlükleri ve görüş açıları TFT’lerden düşük olan monitörlerdir. Bu monitörler genelde dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır. TFT (Thin Film Transistor)’ler ise “active matrix” adı verilen ve görüntüyü daha parlak ve keskin gösteren bir teknoloji kullanırlar. TFT’lerde her piksel bir ya da dört transistör tarafından kontrol edilir ve bu sayede flat panel ekranlar arasında en iyi çözünürlüğü sunarlar..

 Monitörün yapısı ve çalışması 
LCD MONİTÖR YAPISI
LCD monitörler her şeyden önce CRT monitörlere göre çok az yer kaplarlar. Kapladıkları alan sadece ekran içindir. Tüp kullanmadıkları için hafiftirler ve sadece ekran içindir. Tüp kullanmadıkları için hafiftirler ve ısınma sorunları da yoktur. Çok az güç tüketirler ve radyasyon yaymazlar. Ayrıca CRT monitörlerin aksine manyetik alanlardan etkilenmezler.
LCD monitörlerin en önemli iki dezavantajı vardır.
  • Çok pahalıdırlar.
  • CRT nonitörler gibi geniş bir görüş açısı sunmazlar.
Şekil 2.1: LCD Ekranın kesit ve bileşenleri
Taşınabilir sistemlerdeki ekranların tamamı LCD tabanlıdır. LCD monitörlerde yada notebook'larda 3 katman bulunur. En altta yansıtıcı v,bir materyal ortada sıvı kristal bir karışım ve en üstte de  yine yansıtıcı bir  materyal bulunur. Bu noktadaki sıvının atasında dolaşan akım kristallerinin aralarından ışık geçemeyecek şekilde sıralanmasını sağlar.Bu yüzden her kristal bir nevi diyafram mantığı ile ışığı geçirecek yada tutacak bir mekanizma vardır.
Şekil 2.2: LCD ekranın çalışma düzeni; Başlangıç seviyesi
Şekil 2.3: LCD ekranın çalışma düzeni; Hareketli seviye

 


BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ

CRT MONİTORLER:
En eski monitor tipidir, çok yer kaplar, enerji tasarrufu yok denecek kadar azdır. İçerisinde bukunan üç ayrı ışın tabancasından çıkan ışınlar renk hüzmesinde süzülerek aliminyum kaplı fosforik yapıya çarpar ve renk olur, bu şekilde görüntü oluşur.

http://www.sanalkurs.net/images/dersler/17_CRT.jpg


LCD MONİTORLER:

Enerji tasarrufu sağlar, kullanım kolaylığı sağlar. Likid kristal yapı barındırır. Florasan lambadan çıkan ışınlar bu likid kristaldan geçer renk plazmasından szülür ve pixel'e renk verir, bu şekilde görüntü oluşur. LCD ekranlarda üretim aşamasında ölü pixeller meydana gelir, bu ölü pixeller gözle görülmez ancak ölü pixel sayısı arttığında görün bozukluğu şeklinde fark edilebilir.

http://www.sanalkurs.net/images/dersler/benq_v2400w_lcd_monitor.jpg


PLAZMA MONİTORLER:

Plazma monitorler günlük kullanım için üretilmiş cihazlar değillerdir. Pahalıdırlar, plazma monitorlerde iyon dengesi olan bir plazma ortam bulunur. Bu iyon dengesi görüntü oluşumu sırasında bozulur ve iyonlar bir üst seviyeye geçer. Tekrar dengelenen iyonlar bir alt seviyeye geçerken ışık enerjisi oluşturur. Bu ışık renk plazmasından geçerek pixel'e renk verir. Böylelikle görüntü oluşur.

http://www.sanalkurs.net/images/dersler/2943_buyuk.jpg
  


MONİTÖR BAĞLANTILARI

DVI Bağlantı Türleri
Analog görüntüler ile geriye dönük uyumluluk sağlamak. DVI konektörü analog ve dijital arayüzler karşılamak gerektiği belirtilen DDWG; bu DVI-I (DVI-Entegre) konektörü uygulanmaktadır. Farklı bir konnektör DVI-D (DVI-Dijital) de belirtilen ve bu yalnızca dijital sinyalleri işler.

DVI-Tümleşik ekran (DVI-I) hem de dijital ve analog bağlantıları destekler. DVI-I arabirim konektörü 24 iğneler üzerinde tek veya çift-link dijital sinyaller taşır ve 5 pin analog bağlantı taşımak için kullanır. Bu konektör sağ çapraz şeklindeki yuvaya kolayca ayırt edilebilir. (Resim kadın DVI-I bağlantısı uç görünümü gösterir).



DVI-dijital (DVI-D), yalnızca dijital bağlantıları destekler . Sadece DVI-D kablo, bir monitör Bu Kadın konnektörüne takılabilir . DVI-I kablosu sığmaz! Bu arayüz, tek veya çift-link modu aktivasyon sağlamak için 12 veya 24 pin bağlantı için tasarlanmıştır . (Resim erkek DVI-D konektörü uca bir görünümünü gösterir).
DVI Analog Bağlantılar ve Adaptörler
DVI Kablolar bile yüksek tanımlı dijital monitör çözünürlükleri (Dual Link Digital) destekliyor, ama onlar analog RGB sinyalleri desteği yok. Bir analog bağlantı gerekiyorsa, biz kullanmanızı öneririz DVI-I ile birlikte yüksek kaliteli VGA Kablolar VGA Kısa Adaptör Kablosu (Parça No 41222). Bu ekonomik ve kaliteli çözüm ve ayrıca DVI kablo uzunlukları 7,5 m mesafe sınırlaması empoze değildir.
DFP / DVI adaptörler mevcut DVI modelleri ile büyük DFP tip monitör ve ekran kartı bağlanabilir. Adaptörler DVI DFP Kadın Erkek (Bölüm No: 41220) ve DVI Dişi DFP Erkek (Bölüm No 41221) olarak mevcuttur.
DVI Adaptör Kablosu ADC (Parça No 41224) - Adaptörler de DVI girişi ile dijital ekran ADC çıkışı ile Apple bilgisayar bağlamak için mevcuttur.
RF-BLOK ile DVI Kabloları
LINDY DVI Kabloları üstün kaliteli bilgisayar bağlantı teknolojisi LINDY geleneği doğrultusunda, optimum performans sağlayan, sağlam bir yapı RF-BLOK korumalı tasarım, düz panel monitör kullanabilirsiniz . LINDY RF-BLOK kablolar,% 25'e kadar azalır girişim, ve artan yalıtım direnci veren bir tek parça metal blok EMI / RF kalkanı kullanın . Yenilikçi birbirine tasarımı, kablo montaj için gerekli hiçbir lehim var demektir . Tasarım ve mükemmel RF ekranlama ferrit çekirdek için bir gereklilik olduğu anlamına gelir, bu yüzden kablo daha az stresli ve daha esnek bir avantaj dar alanlarda bükülmüş kablo gerektiğinde .



LINDY DVI-D kablosu herhangi bir dijital düz panel ekran ile kullanılan ve herhangi bir DVI grafik kartı ile olabilir ! LINDY uzatma kabloları (Dual Link Digital) entegre Micro-Cross bağlantı ile Kadın konnektörü kullanın

Up To 10 Metre Dijital Monitör ve Bilgisayar Arasındaki Mesafe
DVI kabloları ile sabit kabloları ve klemensler ile dijital monitörler için mesafe 10m mesafeye kadar uzatabilirsiniz. 7.5m den fazla kablo uzunlukları DDWG tarafından belirlenen tavsiye edilen uzunluğu üstünde olduğunu lütfen unutmayınız. Bu faktör de, grafik kartı ve monitör olarak bu mesafe ne kadar aşılabilir donanım kombinasyonuna bağlıdır.
Yaptığınız her ek fiş-priz bağlantısı sinyal iletim kalitesini düşürdüğünü unutmayın. Bu nedenle, özellikle büyük mesafeler her zaman tek bir bağlantı kablosu mümkünse kullanmayı deneyin. Mesafelerde dijital bağlantı ile 5m tipik problemleri üzerinde tek renk kaybı (Kırmızı, Yeşil veya Mavi), görüntü kalitesi düşük ve sonunda tam bir senkronizasyon kaybı olarak gösterilir.

1 yorum: